Isnin, 21 Disember 2009

KEK BATU BERENDAM

KEK BATU BERENDAM

Bahan-bahannya :

1½ gelas gula halus
1 kotak red dates
1 tin kaya
1 sudu teh baking powder
3 sudu makan Nescafe
10 biji telur
1 tin susu pekat manis
2 gelas tepung gandum
Sedikit warna hijau


Cara membuat

Mentega dipukul dengan gula sampai kembang
Asingkan putih dan kuning. Pukul putih telur sampai kembang
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi sehingga selesai.
Masukkan adunan telur ke dalam adunan mentega dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan kaya, tepung dan baking powder dan kacau lagi rata-rata,
kemudian baru dibahagi tiga, satu masukkan Nescafe, kukus sampai masak, sejukkan dan baru dipotong sebesar ibu jari

Bahagian kedua diberi warna hijau dan campur buah red dates yang dipotong panjang.
Kuih yang dipotong tadi dimasukkan ke dalam adunan ketiga dan gaul rata-rata. Masukkan ke dalam acuan dan kukus sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan