Rabu, 30 Disember 2009

KEK LAPIS BUAH SOMALINA

KEK LAPIS BUAH SOMALINA

Bahan-bahannya :

20 biji kuning telur
260 gram gula kastor
160 gram tepung gandum
50 gram susu tepung
1 camca teh Quick 75
1 camca teh esen vanila
6 biji putih telur
500 gram tepung somalina (tepung suji )
3 sudu makan susu manis
1 camca teh baking powder
400 gram ceri merah dan hijau dipotong kecil


Cara membuatnya :

Pukul mentega dan susu manis hingga kembang dan masukkan somalina, kacau rata- rata dan perap selama 2 jam.
Pukul telur dengan gula hingga setengah kembang lalu masukkan quick 75 dan kacau terus hingga kembang.
Seterusnya masukkan tepung , tepung susu dan somalina yang diperap tadi.
Adunan ini dibakar selapis-selapis berselang-selang dengan buah-buahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan