Ahad, 18 Julai 2010

Air Asam Ikan Bakar 2

Sambal,kuah,pencicah sos untuk ikan bakar,udang bakar,ikan kukus,ikan masak stim,special dip,gravy for grill fish,grill prawn,steam fish and more...




Bahan-Bahan:

2 sudu teh asam jawa
½ sudu teh belacan
10 biji cili padi (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dipotong dadu)
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya:
Masukkan air suam ke dalam bekas berisi asam jawa dan belacan.

Ramas untuk dapatkan pati asam jawa. Buang biji asam jawa.

Tambah sedikit garam dan kacau. Masukkan cili padi, bawang besar dan tomato.

Jika suka, anda boleh memasak air asam ini di atas dapur sebentar supaya kepedasan cili meresap ke dalamnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan