Sambal,kuah,pencicah sos untuk ikan bakar,udang bakar,ikan kukus,ikan masak stim,special dip,gravy for grill fish,grill prawn,steam fish and more...
Bahan-Bahan:
cili api - 25 biji
cili hidup ( merah ) - 5 biji
bawang putih - 4 ulas
belacan ( 1 ½ inci x 1 ½ inci )
tomato - 2 biji( di cincang halus )
limau nipis - 2 biji
kerisik - 60 gram
garam
Cara-cara membuatnya:
1. Tumbuk cili api dan cili hidup bersama belacan dan bawang putih serta sedikit garam sehingga lumat.
2. Masukkan ke dalam mangkuk, perah asam limau nipis, tomato dan kerisik.
3. Kacau sehingga rata.
4. Sedia untuk dihidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dicicah dengan perut rebus, ikan bakar, daging bakar dan lain-lain
Tiada ulasan:
Catat Ulasan