resepi kek lapis,resepi percuma,cake recipes mudah,senang,easy to cook,jimat masa,local recipes,homemade,fresh,simple,ada kek,sambal,puding,lauk-pauk,petua memasak,tips,and now everyone can cook, jom...
Sabtu, 10 Julai 2010
Ayam 1000 rasa
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (sederhana besar)
1 mangkuk kecil air
4 sudu minyak masak
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap manis
4 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
2 sudu jus oren
2 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
1 sudu buah badam (ditumbuk)
1 inci belacan
Sedikit garam dan sebuk perasa Bahan-bahan untuk dikisar:
1 inci halia
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering
Cara- cara memasak:
1. Ayam dipotong kepada bahagian yang lebih kecil dan dibuang tulangnya.
2. Setelah dibersihkan, perap ayam selama 2 jam bersama kicap, sos tiram,sos tomata dan jus oren. Masukkan juga lada hitam bersama buah badam yang telah ditumbuk.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Biarkan sehingga naik baunya.
4. Masukkan belacan dan garam serta serbuk perasa. Masukkan air
5. Masukkan ayam yang telah diperap tadi. Kacau dan biarkan seketika sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan