resepi kek lapis,resepi percuma,cake recipes mudah,senang,easy to cook,jimat masa,local recipes,homemade,fresh,simple,ada kek,sambal,puding,lauk-pauk,petua memasak,tips,and now everyone can cook, jom...
Sabtu, 10 Julai 2010
Ayam Pansuh Umbut Pisang
Bahan-Bahan:
seekor ayam ( dipotong sederhana saiznya)
Bahan-bahan yang ditumbuk:
-4 biji bawang merah
-6 ulas bawang putih
-3 batang serai
-4 inci halia
-sebatang umbut pisang(pisang utan/kepuk)
di potong pendek2
-seikat daun pucuk ubi (sebagai penutup buluh)
perasa:
-daun bungkang (sebagai penambah aroma)
-garam dan aji secukup rasa
-sedikit lada sulah
-sedikit belacan
*kalau nak sedap lagi tambah le tempoyak sesedap rasa
Cara:
1.gaulkan ayam dengan bahan2 yang telah ditumbuk dan bahan2 perasa
2.kemudian masukkan kedalam buluh (berkulit tebal n besar lagi bagus)
3.sumbat mulut buluh dengan daun pucuk ubi yang telah direnyuk
4.tuang sedikit air
5.bakar le dengan api yang sederhana sampai masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan