resepi kek lapis,resepi percuma,cake recipes mudah,senang,easy to cook,jimat masa,local recipes,homemade,fresh,simple,ada kek,sambal,puding,lauk-pauk,petua memasak,tips,and now everyone can cook, jom...
Rabu, 14 Julai 2010
CHAR KUE TEOW
CHAR KUE TEOW
Cara-caranya
1 paket char kue teaw - celurkan sekejap dalam air panas dan toskan
5 ulas bawang putih - cincang atau ketuk aje
2 biji telur
udang secukupnya
kucai, di hiris 1 inci (lagi banyak lagi sedap)
tauge
minyak untuk menumis
Bahan untuk menumis*
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu kicap pekat
1 1/2 sudu gula
1 kecil garam
1 sudu sos ikan
2-3 sudu air
5 sudu besar cili boh/lada kisar campurkan dengan sedikit air. Jika hendak pedas boleh letak banyak.
Semua bahan * campurkan dlm satu bekas kacau siap2 sehingga sebati.
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan goreng udang dahulu – toskan.
2. Minyak yg sama tumis cili boh + air sehingga masak.
3. Masukkan campuran * masak dlm 5 minit.
4. Masukkan tauge & daun kucai masak 2 minit.
5. Masukkan cepat char kue teaw.
6. Masukkan udang.
7. Letak tepi kuali sikit char kue teaw tadi dan pecahkan telur - goreng cepat supaya telur tidak berketul.
8. Rasa garam dan gula..bila dah ok, boleh padamkan api...
Nota: Masa masukkan bahan 1-6 memang agak basah sikit, tapi bila dah masukkan telur ia akan jadi pekat.
source:pilihan diana
Tiada ulasan:
Catat Ulasan