Rabu, 14 Julai 2010

GARIS PANDUAN MEMILIH PRODUK HALAL


Lelaman Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) – Guide to Halal Food Selection

Lelaman Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – Garis Panduan Makanan, Minuman dan Barang Gunaan Orang Islam



Glosari Keterangan Bahan-Bahan yang terkandung dalam produk

Glosari ini pula boleh kita gunakan untuk teliti bahan-bahan produk yang tidak mempunyai logo Halal. Glosari ini boleh kita gunakan untuk tahu jika bahan yang terkandung dalam produk tertentu Halal untuk kita gunakan ataupun dikategorikan sebagai was-was/ Syubhah untuk kita gunakan.

Lelaman Majlis Ugama Islam Singapura – Food Addictives Listing

Lelaman Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – Glosari Bahan-Bahan

Lelaman My Periuk Belanga (MPB) www.myperiukbelanga.blogspot.com – Go 4 Halal! Halal – Haram Guide



Soal-Jawap Aduan dan Informasi mengenai Produk Halal

Lelaman Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – Aduan Halal On-Line



Apa yang anda perlu tahu mengenai Vegetarian Diet dan Kosher Diet. Salah tanggapan semua terjawap dari lelaman-lelaman berikut.

Lelaman Soundvision.com – Why Halal is not Vegetarian Diet?

Lelaman Halal and Haram Foods – Differences between Kosher and Halal.

Lelaman yang menerangkan mengenai Kosher – Is Kosher Halal?



Informasi yang berguna untuk anda baca. Soal jawap yang dapat anda manfaatkan.

Lelaman Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA) – Frequently Asked Questions on Halal Foods.

Lelaman Universiti Malaysia Sabah (UMS) – Halal and Haram Food

Untuk pengguna di Singapura - Direktori Tempat Makanan yang mempunyai Sijil Halal MUIS

Untuk pengguna di Malaysia – Maklumat e-Halal menggunakan SMS telah dilancarkan dan Direktori Halal merangkumi semakan status halal produk, premis dan rumah sembelihan yang mendapat Sijil Halal Jakim.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan