Sabtu, 10 Julai 2010

Sambal Ikan Bakar



Bahan-Bahan:
100g bawang merah
50g bawang putih
50g cili kering
2 batang serai

1 tin sambal Udang(Yeo's brand)
3 - 4 keping asam keping/asam gelugor
100-200g gula pasir
Garam & Aji No Moto

Cara:
-Panaskan minyak masak & masukkan bawang merah/putih yg sudah dikisar sampai kuning @ bau angkat
-Masukkan cili kering yg sudah dikisar gaul sehingga rata
-Masukkan 1 tin sambal udang Yeo's
-Ketukkan/masukkan 2 bawang serai dan 4 keping asam gelugor.
- Akhir sekali masukkan gula,gram & perisa(aji no moto )secukup rasa


Cadangan Hidangan:
Sesuai utk pelbagai jenis ikan dan ianya hendaklah dipanggang menggunakan daun pisang.Letakkan sambal ikan tadi di atas badan ikan yg sudah dipanggang dan perahkan sebiji limau kasturi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan