resepi kek lapis,resepi percuma,cake recipes mudah,senang,easy to cook,jimat masa,local recipes,homemade,fresh,simple,ada kek,sambal,puding,lauk-pauk,petua memasak,tips,and now everyone can cook, jom...
TontonTV Online
Rabu, 14 Julai 2010
CHAR KUAY TEOW
CHAR KUAY TEOW
Bahan-Bahannya:-
500 g kuey teow
300 g udang, dibersihkan
200 g kerang (mat tak bubuh sebab tak de stok)
150 g taugeh
1 cawan isi ayam*
1/2 camca teh serbuk lada sulah*
1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
1 cekak kucai, cuci bersih dan kerat2
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fishcake, dihiris halus
3 biji telur
2 camca makan cili kisar
Sedikit daun bawang, dipotong2
Bawang goreng, jika suka
Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
2 camca besar kicap manis
3 - 4 camca besar kicap cair
Cara membuatnya:-
1. Dalam kuali panaskan minyak dan goreng telur, hancur2kan dan tolak ke tepi. Masukkan daging ayam, udang, kerang (jika ada) dan fish cake, goreng sekejap dan tolak ke tepi kuali.
2. Tuang sedikit lagi minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili dan goreng hingga garing, masukkan bahan2 sos dan gaul hingga rata bersama kesemua bahan yg ditolak ke tepi kuali tadi.
3. Masukkan kuey teow dan gaul hingga rata. Masukkan kucai dan taugeh tadi, gaul hingga mesra. Rasa garamnya, jika kurang boleh ditambah lagi kicap cair. Bila masak, angkat dan taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang. Hidangkan bersama cili jeruk, hirisan timun dan tomato.
source:pilihan diana
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan