Kuah kacang,pencicah untuk semua jenis sate, gravy for satay and more...
Bahan-Bahan:
Kuah kacang:
1 kg kacang tanah - goreng
Bahan yg perlu dikisar:
¼ kg bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia
10 biji cili kering
Santan (dari 3 biji kelapa)
garam secukup rasa
½ potong nisan(gula melaka)
nasi impit:
2 cupak beras gred A
Cara-cara membuatnya:
Kuah kacang
Goreng kacang tanah hingga masak, kemudian angkat dan biarkan dalam segenggam, goreng biar hitam. tumbuk kacang tanah atau blender tetapi jangan terlampau halus. kacang tanah yang segenggam tadi tumbuk separuh hancur.
masukkan kedalam periuk bersama bahan blender, santan, nissan, garam masak biar pecah minyak dan pekat.
Nasi impit
Basuh beras, pastikan paras air setinggi jari tengah. setelah nasi kering, kecilkan api. sejukkan. masukkan kedalam periuk lain yang dilapik dengan daun pisang. tekan dengan benda berat seperti lesung batu. biarkan.
Cadangan Hidangan:
10 orang
Tambahan:
Boleh tambah air lagi jika terlalu pekat.
Sesuai untuk semua jenis sate,nasi impit...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan