Kuah kacang,pencicah untuk semua jenis sate, gravy for satay and more...
Bahan-Bahan:
½ kilo kacang tanah(disangai atas kuali serta dibuang kulitnya dan di tumbuk kasar sedikit)
Bahan tumbuk yang direndam dahulu:
1 sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih
Bahan Kisar :
10 tangkai cili kering (di rendam dahulu)
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
sedikit belacan
Bahan lain:
1 cawan air asam jawa
½ kilo santan
2 batang serai (di titik)
1 inci lengkuas (di titik rata)
Air secukupnya
3 sudu gula
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, setelah wangi masukkan bahan kisar, serai dan lengkuas. Kacau hingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan kacang yang telah di tumbuk agak kasar. Kacau lagi.
3. Masukkan air asam jawa dan santan, jika terlalu pekat masukkan sedikit air secukupnya. Masakkan dalam 15 minit.
4. Masukkan gula dan garam mengikut rasa.
Cadangan Hidangan:
Sedap di makan bersama ketupat atau nasi himpit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan