Sambal,kuah,pencicah sos untuk ikan bakar,udang bakar,ikan kukus,ikan masak stim,special dip,gravy for grill fish,grill prawn,steam fish and more...
Bahan-Bahan:
Bahan A
1 labu bawang besar (belah dua). Separuh dipanggang dan separuh lagi dicincang kasar
1 inci belacan (dipanggang)
3 biji cili merah
2 biji cili padi
½ mangkuk air asam jawa
Bahan B
1 keping gula melaka (dicairkan)
garam secukup rasa
2 biji limau kasturi(dibelah dua-diperah air)
2 tangkai daun kesum (diracik halus)
1 camca besar sos cili
Cara-cara membuatnya:
Bahan A dikisar (kecuali bawang besar cincang).
Kemudian campurkan dengan bahan B dan bawang cincang.
Cadangan Hidangan:
Dimakan bersama dengan ikan bakar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan