Sambal,kuah,pencicah sos untuk ikan bakar,udang bakar,ikan kukus,ikan masak stim,special dip,gravy for grill fish,grill prawn,steam fish and more...
Bahan-Bahan:
1. labu bawang besar } Hiris nipis dan cincang kecil
2. 6 biji bawang merah } hiris nipis dan cincang kecil
3. 2 biji bawang putih } bakar
4. sedikit garam dan gula
5. 10 tangkai cili padi } tumbuk
6. Buah limau nipis/ limau kasturi
Cara-cara membuatnya:
1. Bahan 1 hingga 5 di campur sekali dan gaul rata-rata.
2. kemudian ambil limau nipis/kasturi dan kupas kulitnya serta buangkan bijinya.
3. setelah itu, hiris nipis-nipis limau tadi atau perahkan sehingga keluar airnya.
4. Masukkan ke dalam campuran pencicah tadi dan gaul lagi.
Tambahan:
Enak jika dicicah dengan terubuk bakar,ikan tongkol,ikan jenahak,ikan merah,ikan kembung atau cencaru.
Amat sesuai untuk semua ikan bakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan