Ahad, 18 Julai 2010

Kuah kacang 1

Kuah kacang,pencicah untuk semua jenis sate, gravy for satay and more...


Bahan-Bahan:

2 cawan kacang tanah
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
1 inci belacan
2 sudu kecil udang kering (direndam)
Air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
2 batang serai (diketuk)
gula secukup rasa (ikut suka)
sedikit gula merah

Cara-cara membuatnya:

1. Bawang merah, bawang putih, cili kering, udang kering dan belacan digoreng berasingan.
2. Kacang disangai, dibuang kulit ari dan di tumbuk kasar.
3. Kisar bahan yang digoreng tadi dgn sedikit air.
4. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
5. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.
6. Setelah mendidih, bolehlah dimasukkan kacang tanah dan serai tadi.
7. Masak sehingga kuah tadi pekat sedikit.

Cadangan Hidangan:
Kuah boleh juga di tambah daging/perut yang dihiris halus.

Tambahan:



Lebih sedap dimakan bersama bawang goreng yg ditabur di atas ketupat atau nasi impit bersama kuah kacang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan